Dansk Økonomi, efterår 2017

Dansk Økonomi, efterår 2017

Efterårets rapport fra Det Økonomiske Råds formandskab indeholder analyser af udviklingen i andelen af langvarigt forsørgede og af brancheforskydningers betydning for produktivitetsudviklingen. Herudover indeholder rapporten en fremskrivning af dansk økonomi til 2025.

De Økonomiske Råd har d. 23. februar 2018 offentliggjort  Konjunkturvurdering og offentlige finanser - En prognoseopdatering.

Hovedbudskaber

  • Der er udsigt til en vækst omkring 2¼ pct. både i 2017 og 2018. Dansk økonomi er kommet ud af krisen og presset på økonomiens kapacitetsgrænser øges. Den planlagte stramning af finanspolitikken bør derfor fastholdes.
     
  • Der er udsigt til underskud på den strukturelle offentlige saldo på 0,6 pct. af BNP i 2018. Dermed er der udsigt til at underskudsgrænsen i budgetloven på ½ pct. af BNP overskrides. Trods dette vurderes det, at de offentlige finanser grundlæggende er sunde.
     
  •  Andelen af langvarigt offentligt forsørgede er faldet siden 2000. Ældre og indvandrere har oplevet fald i forsørgelsesandelen, mens andelen blandt ufaglærte med dansk baggrund er steget.
     
  • Produktivitetsvæksten i de tjenesteydende erhverv er lavere end i fremstilling. Til trods for at dette fører til højere priser, fastholder og øger forbrugerne i vid udstrækning forbruget af tjenesteydelser. Derfor er servicesektoren kommet til at udgøre en større andel af økonomien – og det har bidraget til at sænke den gennemsnitlige produktivitetsvækst. Formentlig vil denne tendens fortsætte i fremtiden.
Kilde ...