Dansk Økonomi, efterår 2016

Kapitel II: Offentlige finanser

Hovedbudskaber

  • De finanspolitiske målsætninger ventes at blive overholdt, og de offentlige finanser vurderes grundlæggende at være sunde på lang sigt. Underskuddet på den strukturelle saldo ventes dog at udgøre 0,3 pct. af BNP i 2017, og underskuddet er dermed tæt på budgetlovens ½ pct.-grænse.

  • Regeringen har fremlagt en 2025-plan. Gennemføres planen vurderes det strukturelle underskud at være tæt på ½ pct. grænsen helt frem mod 2019, mens de offentlige finanser forbedres på lang sigt. Beregningsforudsætningerne er forbundet med usikkerhed, der særligt relaterer sig til størrelsen af planens dynamiske virkninger.

De Økonomiske Råd har d. 7. februar 2017 offentliggjort  Konjunkturvurdering og offentlige finanser - En prognoseopdatering.

Kapitel II kort fortalt

Underskuddet på den strukturelle saldo ventes at udgøre 0,3 pct. af BNP i 2017, hvilket er tæt på budgetlovens underskudsgrænse på ½ pct. af BNP. Det betyder, at der ikke må gennemføres nye diskretionære tiltag der forværrer den strukturelle saldo nævneværdigt i 2017. I 2016 og 2017 forventes den faktiske saldo at udvise underskud på hhv. 0,6 og 1,6 pct. af BNP. Der er dermed afstand til Stabilitets- og Vækstpagtens underskudsgrænse på 3 pct. af BNP. Stillingen på de offentlige finanser forbedres fra 2018 og frem, og der skønnes strukturelle overskud på 0,5 pct. af BNP i 2020 og 0,7 pct. af BNP i 2025.

Dansk økonomi med 2025-planen

Regeringen har i august fremlagt 2025-planen Helhedsplan – for et stærkere Danmark. Planen indeholder en række initiativer på områder som eksempelvis arbejdsindkomstbeskatning, pensionsforhold og uddannelse. Regeringen vurderer, at 2025-planen vil have positive effekter på produktivitet og beskæftigelse, samt at planen på lang sigt bidrager positivt til de offentlige finanser. Planen er imidlertid underfinansieret på kort sigt, og den hviler på en række usikre forudsætninger. Med 2025-planen øges risikoen for, at budgetlovens ½ pct.-grænse bliver brudt frem mod 2025, hvis planens dynamiske virkninger viser sig at være mindre en forudsat, eller hvis det ikke lykkes at realisere den planlagte realvækst for det offentlige forbrug.

Del af
Publikationens forside - Dansk Økonomi, efterår 2016

Dansk Økonomi, efterår 2016