Dansk Økonomi, efterår 2014

Kapitel II: Dagpengesystemet

Hovedbudskaber

  • Dagpengesystemet er et forsikringssystem. Ændringer i regler og et fald i dagpengenes gennemsnitlige kompensationsgrad har svækket dagpengesystemets forsikringsfunktionen gennem en årrække
  • Dagpengesystemet indebærer nogle fundamentale afvejninger, som gør det vanskelig ud fra en ren økonomisk betragtning at komme med entydige anbefalinger. Formandskabet vurderer dog, at et konjunkturafhængigt dagpengesystem er en god idé. En dagpengeperiode, der er afhængig af konjunktursituationen vil blandt andet styrke forsikringsfunktionen
  • Formandskabet vurderer på baggrund af en ny analyse af dagpengereformen fra 2010, at forkortelsen af dagpengeperioden og skærpelsen af genoptjeningskravet på den lange bane vil øge beskæftigelsen med 15.000 personer

 

Kilde ...

 

Kapitel II helt kort

Med dagpengereformen fra 2010 blev dagpengeperioden forkortet og genoptjeningskravet skærpet. Kapitlet skal med udgangspunkt i en analyse af incitamenteffekterne af reformen belyse alternative måder at indrette dagpengesystemet på.

Dagpengesystemets forsikringsfunktion og de grundlæggende afvejninger mellem effektivitet (incitamenter) og fordeling er omdrejningspunkt for analyserne.

 

Dagpengereformen har sænket den strukturelle ledighed med ca. 15.000 personer

Effekten af Dagpengereformen fra 2010 bliver analysert i afsnit II.4. Den foreløbige analyse peger på, at Dagpengereformen har sænket den strukturelle ledighed med ca. 15.000 personer. I analysen er der en sammenligning af afgangsrater fra ledighed til beskæftigelse for personer, der blev ledige i 2008 og 2009 med afgangsraterne for personer, der blev ledige i 2011. Den første gruppe havde fire års dagpengeret, mens den anden gruppe  kun havde ret til dagpenge i to år. Analysen er nærmere dokumenteret i et arbejdspapir.

Ny model viser, hvordan ændringer i dagpenge påvirker arbejdsmarkedet

Et afsnit, afsnit II.5, præsenterer beregninger af forskellige ændringer i dagpengesystemet med fokus på dagpengenes profil. Der er to dimensioner i analyserne. For det første gennemføres analyser på individdata med fokus på beregning af fordelings- og provenueffekter. For det andet gennemføres analyser på makro-niveau med anvendelse af en til formålet opstillet generel ligevægtsmodel. Makroanalyserne giver et bud på effekten på den strukturelle ledighed og beskæftigelse.

 

Et politisk valg

Dagpengesystemet indebærer nogle fundamentale afvejninger, som gør det vanskelig ud fra en ren økonomisk betragtning at komme med entydige anbefalinger.

Hensynet til forsikringsfunktionen og den forsikringsmæssige lighed taler for at hæve dagpengesatsen ved korte ledighedsforløb, der er betinget af, at den ledige har en relativt stærk beskæftigelseshistorik.

Hensynet til at sikre indkomster og antallet af personer, der mister dagpengeretten, taler omvendt for, at man bør rette blikket mod genoptjeningskravet eller ordninger som arbejdsmarkedsydelsen.

 


 

 

 

Del af
Publikationens forside - Dansk Økonomi, efterår 2014

Dansk Økonomi, efterår 2014