Rapport

Konjunkturvurdering og offentlige finanser - En prognoseopdatering

De Økonomiske Råds formandsskab har udarbejdet en prognoseopdatering med et opdateret syn på konjunktursituationen og de offentlige finanser mod 2025. Prognoseopdateringen samt bilag og dokumentationsnotater kan findes under materialer til højre for denne artikel. De centrale budskaber er:

 

BNP-væksten vurderes at have været ca. 0,8 pct. i 2016, mens væksten ventes at stige til 1,7 pct. i 2017. For begge år medfører det en lille nedjustering i forhold til Dansk Økonomi, efterår 2016.

 

Danmarks Statistik offentliggjorde i november reviderede tal for nationalregnskabet, hvor BNP-niveauet er øget med 3,4 pct. i 2015. Revisionen har kun ført til begrænsede ændringer af vækstudsigterne på længere sigt.

 

Beskæftigelsen har udviklet sig positivt de seneste år, og omfanget af ledige ressourcer på arbejdsmarkedet er aftagende.  Det vurderes, at beskæftigelsen i 2016 ligger omkring 20.000 personer under det niveau, der ville kunne forventes i en normal konjunktursituation.

 

Underskuddet på den offentlige saldo ventes at være i sikker afstand til underskudsgrænsen på 3 pct. af BNP, der er fastsat i Stabilitets- og Vækstpagten.

 

Det strukturelle underskud skønnes at udgøre ½ pct. af BNP i 2017, og underskuddet ligger dermed på underskudsgrænsen i budgetloven. Den strukturelle saldo forbedres gradvist til et overskud på ¾ pct. af BNP i 2025.

Rettelse til boks 1
Renteprognosen for den Europæiske Centralbank (ECB)er ved en fejl ikke opdateret med den nyeste information. Af boks 1 fremgår det, som det også gjorde i Dansk Økonomi, efterår 2016, at ECB ventes at gennemføre den første rentestigning i slutningen af 2017. Efterfølgende har ECB forlænget sit opkøbsprogram, og vi forventer som de fleste iagttagere, at rentestigninger først finder sted i andet halvår 2018. Dette betyder, at renten vurderes at ligge lavere i slutningen af 2018, end det blev lagt til grund i prognoseopdateringen. Men det er en justering af en størrelsesorden, der ikke i sig selv har praktiske implikationer for den konjunkturmæssige udvikling, der er beskrevet i prognosen. 

 

Øvrige publikationer i tilknytning til rapporten