Fyr ikke alt det finanspolitiske krudt af allerede i 2009

Redaktør Stig Ørskov mener i Politiken d. 19/10, at politikerne bør benytte finansloven for 2009 til at hælde en ordentlig spand kul på dansk økonomi for at imødegå en økonomisk nedtur.
I den forbindelse kritiserer han mig for, at jeg har advaret mod at lempe finanspolitikken for meget i den nuværende situation.


Allerede inden regeringen besluttede at opgive sin plan om at genindføre den særlige pensionsopsparing, var der lagt op til en finanslov, der pumper ekstra købekraft ud i økonomien gennem skattelettelser og øget offentligt forbrug.
Fra flere sider lyder der krav om, at finanspolitikken bør være endnu mere ekspansiv.
Baggrunden er, at der er udsigt til et alvorligt tilbageslag for den internationale økonomi i kølvandet på finanskrisen.
Derfor planlægges nu lempelser i finanspolitikken i mange af vore samhandelslande. I diskussionen om dansk finanspolitik er det blot vigtigt at være opmærksom på nogle væsentlige forhold, som adskiller Danmark fra omverdenen:
1) I USA er arbejdsløsheden ca. 6% og stærkt stigende, og i euroområdet er den ca. 8%. I Danmark er ledigheden derimod stadig nede på 1,6%, et rekordlavt niveau.
2) Inflationen i Danmark ligger over inflationen i euroområdet.
3) De danske lønninger er i lang tid steget hurtigere end lønningerne i de lande, vi handler med, og de seneste års mangel på arbejdskraft har medført, at danske lønmodtageres realløn er steget væsentligt mere end deres produktivitet.
Dette er ikke en langtidsholdbar udvikling.
4) Den seneste tids pres på den danske krone har understreget, at det i perioder med international finansuro er ekstra vigtigt for Danmark at føre en disciplineret økonomisk politik for at undgå valutaspekulation.

Disse forhold betyder, at man løber en stor risiko, hvis man foretager yderligere lempelser af den danske finanspolitik for 2009.
Hvis det nuværende tilbageslag bliver meget hårdt, kan det derimod være nyttigt at have et beredskab, så man om nødvendigt kan lempe finanspolitikken fra 2010.
Det kunne ske ved, at man arbejder med en vis underfinansiering i indfasningen af den skattereform, som planlægges søsat fra starten af 2010.
Hvis den bliver skruet rigtigt sammen, vil en sådan skattereform endvidere kunne bidrage til at løse det langsigtede problem med mangel på arbejdskraft, som befolkningsudviklingen stiller os overfor.
Så i stedet for at fyre alt det finanspolitiske krudt af allerede i 2009, vil der være mere perspektiv i at holde krudtet i beredskab til 2010, hvor der kan blive mere brug for det.

Øvrige publikationer i tilknytning til rapporten

Peter Birch Sørensen

Politiken, 24. oktober 2008
Skrevet i relation til