Prognoseopdatering

Skru lidt ned for forventningerne

Vi har i dag offentliggjort en opdatering af vores syn på situationen i dansk økonomi og på de offentlige finanser.

Grundlæggende har vores syn på dansk økonomi ikke ændret sig væsentligt siden vores efterårsrapport. Vi vurderer stadig, at opsvinget er på sporet, og at der kan ventes en pæn vækst gennem 2016 på ca. 0,5 pct. hvert kvartal.

I vores efterårsrapport fra oktober svarede prognosen til ca. 0,6 pct. hvert kvartal. Den justering løber op i en forskel på ca. ½ pct.point for året som helhed. Så selvom der naturligvis er tale om en nedjustering, er det grundlæggende syn på 2016 det samme som i efteråret.

Overraskende væksttal
Til gengæld kom de lave væksttal for 3. kvartal bag på os. Det lå ikke i kortene, at BNP skulle falde med næsten ½ pct. i forhold til kvartalet før.

Den lave vækst var primært drevet af en svag udvikling i eksporten. Det skete på trods af, at væksten på vores eksportmarkeder var pæn, og at en svækket eurokurs gavnede konkurrenceevnen. Om det er en enlig svale, og om den i givet fald bliver fulgt op af et stærkt 4. kvartal, må vi vente med at se. Men den lave vækst i 3. kvartal betyder, at BNP blev bragt ned på et lavere niveau, hvilket har direkte konsekvenser for årsvæksten fra 2015 til 2016.

Samlet set vurderer vi derfor nu, at væksten i 2016 vil blive på 1,1 pct., hvilket er markant mindre end de 2,1 pct., vi vurderede i vores efterårsrapport. Ikke desto mindre er vores grundlæggende forventning om fremgang i 2016 stort set som i efteråret, men vi begynder året fra et lavere niveau, end vi havde regnet med. Selvom vi i bund og grund fastholder synet på 2016, er det værd at understrege, at en række usikkerhedsfaktorer har vokset sig større.

Der har de seneste måneder været store udsving på de finansielle markeder, der er tvivl om udviklingen i Kina, og på det seneste er der også kommet sløje indikationer fra amerikansk økonomi.  Det er alle faktorer, der har stor betydning for væksten i en så åben økonomi som den danske.

Opdateringen berører også den strukturelle arbejdsstyrke. Det er en helt central størrelse, når man skal vurdere, om finanspolitikken bør bidrage mere eller mindre til aktiviteten, og når de offentlige finansers langsigtede sundhedstilstand skal vurderes. Vi har tidligere påpeget, at beregningen – uanset data og metoder – er behæftet med betydelig usikkerhed, og at det i det lys ikke er så overraskende, at vi kommer frem til et andet resultat end Finansministeriet og Nationalbanken.

Vi arbejder naturligvis løbende på at videreudvikle vores metoder, og vi arbejder med interne konkurrerende modeller for at vurdere robustheden af vores resultater. En af disse præsenterer vi i prognoseopdateringen som en alternativ, supplerende beregning. På vores hjemmeside findes et notat, der beskriver, hvorledes denne metode adskiller sig fra vores hidtil anvendte metode. Den alternative beregning taler for en nedjustering af den strukturelle arbejdsstyrke med 29.500 personer i 2014.

Det er en del, men det tydeliggør netop graden af usikkerhed ved sådanne beregninger. Men også på dette grundlag vurderer vi, at den ledige kapacitet på arbejdsmarkedet er større, end hvad Finansministeriet og Nationalbanken vurderer. Og hvad enten vi lægger den ene eller den anden beregning til grund, er vores konklusion, at dansk økonomi stadig har et stykke vej tilbage til en konjunkturneutral situation.

Inden for lovens grænse
Hvis vi benytter den hidtidige beregning af den strukturelle arbejdsstyrke, er det vores vurdering, at produktionen i 2015 lå 3,4 pct. under sit konjunkturneutrale niveau. Og lægger vi den alternative beregning til grund, er vores vurdering, at afstanden er 2,7 pct.

I den alternative beregning vil den strukturelle beskæftigelse i 2025 være lavere end i hovedscenariet. Det reducerer skatteindtægterne og forværrer derfor den strukturelle saldo.

Men uanset hvilken beregning, der lægges til grund, er det vores vurdering, at den strukturelle saldo i hele perioden 2015-25 vil holde sig på den rigtige side af budgetlovens 0,5%-grænse.

Grundlæggende er vores syn på dansk økonomi som i efteråret. Vi vurderer fortsat, at opsvinget er på sporet på trods af, at tredje kvartal i 2015 faldt uheldigt ud, og de globale usikkerhedsmomenter er tiltagende.

Øvrige publikationer i tilknytning til rapporten

Af Michael Svarer, Carl-Johan Dalgaard, Lars Gårn Hansen og Torben Tranæs

Børsen, 10. februar 2016
Skrevet i relation til